Læs aprilsnarren: Blæksprutte ryster Den Blå Planet

Læs aprilsnarren: Blæksprutte ryster Den Blå Planet

Blæksprutten, der stammer fra havet ud for det uheldsramte Fukushima atomkraftværk i Japan, udviser tegn på øget intelligens.

Allerede få dage efter ankomsten i begyndelsen af marts, begyndte stillehavsblæksprutten at opføre sig betydeligt mere velovervejet end normalt for arten, og dens sære farveskift chokerer dyrepasserne.

”Blæksprutter skifter jo farve som camouflage og for at kommunikere med deres artsfæller. Men vores nye japanske ven bliver helt mørkeblå med hvide aftegninger. Alle dyrepasserne har blå uniformer med hvidt logo på, og jeg tror, den prøver at kopiere dem, for at kommunikere med os på et højere plan,”  

siger kurator og chefdyrepasser Lars Skou Olsen.

Undersøges af forskere

Blæksprutten skal nu undersøges af Den Blå Planets forskningschef, Peter Gravlund, i samarbejde med et lynhurtigt sammensat forskerhold fra ind- og udland.

”Strålingen fra det radioaktive kølevand fra atomkraftværket kan have påvirket blæksprutten på et genetisk niveau og øget dens intelligens. Havmiljøet er utroligt sårbart for menneskeskabt forurening og det er slet ikke til at sige, hvad der ellers kan dukke op af havet ud for Japan,”

siger Peter Gravlund.

Raffineret fødevalg

Det sædvanlige foder, primært krabber, vækker ikke den radioaktive blækspruttes appetit.

”Vi har flere gange fundet den ude i vores spisested ØST tidligt om morgenen. Hvordan den bryder ud af sit akvarium er en gåde, men det underligste er, at den foretrækker Meyers gode flæskestegssandwich og går uden om pil-selv-rejerne.  Det er ikke normalt og er bestemt ikke godt for en blækspruttes fordøjelse,”

siger Lars Skou Olsen.

Den radioaktive blæksprutte kan opleves fra i dag på Den Blå Planet. Den udstilles i et akvarium med særligt blyholdigt glas, da dyret afgiver svag stråling.